25 éve AIW®
… a tapasztalat számít!

AKTUALITÁSOK

7.Üzenet az AIW-től - Covid 19

05.04.2020

Kedves AIW ápolónők és ápolók!

Ezen a héten történtek és folyamatosan történnek változások, amelyek bizonyos alakítást igényelnek, és ezeket sem mi az AIW-ben, sem Önök ápolók nem tudjuk sem befolyásolni, sem felgyorsítani, sem megváltoztatni. Szerelkezzenek fel egy jó adag türelemmel - már ezen e-mail olvasásához is, mert hosszabbra sikeredett mint terveztük, de viszont sok újdonságot tartalmaz:

ANYAGI TÁMOGATÁS A WKO-TÓL - 1. FÁZIS

A támogatás magassága az 1.fázisban:

  • € 1.000 azoknak, akik tiszta keresetük 6.000 € felett van / év (utolsó osztrák adóbevallással alátámasztva)
  • € 500 azoknak, akik tiszta keresetük 6.000 € alatt van/ év (utolsó osztrák adóbevallással alátámasztva)
  • € 500 azoknak, akik nem nyújtottak be adóbevallást az előző  időszakokban

Ez a segély azoknak az ápolóknak jár akik:

-           a 2020-as év márciusi hónapjában elestek a lehetőségtől Ausztriában idősgondozóként dolgozni és a bevételük 2020 márciusában ez végett lecsökkent legalább 50%-al. (Ezt úgy deríthetik ki, hogy összehasonlítják 2019 márciusi bevételüket a 2020-as márciusi bevételükkel). Egyidejűleg viszont 2020-ban márciusában nem kaptak semmilyen segélyt (nyugdij, táppénz) és nem volt semmilyen bevételük (más saját bevétel, mint pl. lakás bérbeadás, több mint 460,66 EUR/hónap)

-           a vállalkozásuk 2019.12.31-ig lett megnyitva és ettől a dátumtól folyamatosan aktív (nem szünetelhetett)

A segély megkérelmezésének pontos folyamatát hétfőn vagy kedden küldjük el Önöknek: várjuk amíg az osztrák rendszer elfogadja a többi ország számlaszámát is, egyenlőre csak osztrák IBAN-t lehet megadni! A segély az év végéig kérvényezhető meg, ezért nem kell félniük tőle, hogy a késői kérelmezés végett nem kapják meg. Értjük viszont, hogy az anyagi készleteik fogynak, és mielőbb szükségük van a segélyre.

Önök, akiknek van számlájuk Ausztriában, azonnal elküldhetik a kérvényt, ehhez a segítséget itt találják: https://mein.wko.at/GPDBPortal/haertefonds/haertefondsAntrag.html?~cid=1&dswid=2#), és egy rövid videó útmutatást is: https://www.wko.at/service/haertefall-fonds-epu-kleinunternehmen.html?&_ga=2.205635670.412553603.1585821592-2075632537.1583242474#heading_Anmeldung

A többieket kérjük, hogy várjanak a pontos útmutatásra, de addig készítsék el ezeket az iratokat:

1)       Scanneljék le és mentsék el az érvényes személyazonosságijukat vagy útlevelüket  - meg fog kelleni adni a bejelentkezésnél

2)       A bankszámlájuk IBAN-ja

3)       Ha van, akkor az adószámuk

4)       Az első vállalkozói engedélyük, amelyről meg kell adni a: vállalkozás bejelentésének dátumát, cég nevét. VIGYÁZAT! Nem elég a vállalkozás székhelyének áthelyezéséről/Standortverleung-ról szóló irat, azon nincs a vállalkozás inditásának dátuma!

5)       Itt megnézhetik a vállalkozásuk jelenlegi székhelyét és a GLN számot is a nevük megadása után: https://firmen.wko.at/Web/SearchSimple.aspx

6)       Az utolsó Ausztriában beadott adóbevallás, ha adtak be

7)       Osztrák adóbevallás a 2017-es évre, ha erre az évre beadták

WKO készíti a segély második fázisát is, amyely Húsvét után veszi kezdetét. Erről is informálni fogjuk Önöket.

 

ANYAGI TÁMOGATÁS az osztrák kerületektől (Bundeslnad) – Bleib da! Prämie

Ausztria összes kerülete megegyezett abban, hogy egyszeri anyagi támogatást nyújtanak max. € 500 magasságában azoknak az ápolóknak, akik a Koronakrízis végett a saját 2 hetes turnusuk után még további 4 hetet Ausztriában maradtak ápolni.

Hogy hogyan lehet ezt a támogatást megkérvényezni, a jövő héten kerül nyilvánosságra. Felső Ausztria € 1.000 prémiumot szabott meg első fokon, de később az egyes kerületek egyforma magasságú összegben egyeztek meg, ezért lehet, hogy itt változásra számíthatunk. Meglátjuk majd a konkrét kérvényeknél.

Ezzel a lépéssel Ausztria díjazni akarja az ápolók csodálatra méltó odaadását és szolgálatkészségét amelyet azzal bizonyítottak, hogy tovább maradtak, ezzel támogatták a hosszabb turnusokat, hogy lelassuljon az országok közötti mozgás. 

TESZTELÉS a COVID-19-re

SZLOVÁKIA leteszteltethetik magukat a MEDIREX magánlaboratóriumban. A teszt ára € 70, előre be kell jelentkezni a szervezet e-shop-ján keresztül konkrét időpontra és kifizetni a tesztet. A Medirexnek aktuálisan 4 drive-in tesztelő helyei vannak, amelyek úgy működnek, hogy Önök autóval odamennek és az ablaknál leveszik a törletet orrból és torokból. Az eredmény álltalában 24 órán belül van meg, de legkésőbb 48 órán belül biztosan. Amennyiben lesznek klienseink akik kérik ezt a tesztet, akkor kérni fogjuk tőlük a teszt árának megtérítését. Mindemellett dolgozunk azon is, hogy a tesztelést a WKO fizesse át, ezért kérjük Önöket, hogy vigyék magukkal a számlát. Figyelem, a teszt oficiálisan csak 4 napig érvényes, és azért kell a tesztelést jól időziteni, hogy ne váljon feleslegessé. A Medirex további ajánlatáról itt: https://www.laboratornadiagnostika.sk/samoplatcovia/detail/prevencia-chorob/drive-through-testovanie-na-ochorenie-covid-19

A szlovák ápolókra továbbra is az érvényes, hogy ahhoz, hogy kiutazhassanak a kliensekhez Ausztriába, nem kell negatív teszt vagy osztrák karantén.

MAGYARORSZÁG és HORVÁTORSZÁGTovábbra is szükséges a klienshez utazáshoz a negatív COVID-19 teszt, nem több, mint 4 napos, vagy Ausztria területére lépés után, a kliens lakhelyén kívüli 2 hetes karantén.

Figyelmeztetjük Önöket, hogy ez a rendelet érvényes, úgy is ha a határon, Ausztria területére lépéskor nem ellenőrzik, hogy van- e tesztjük. Ország rendeletről van szó, és az esetben, ha ezt megszegik és a kliensüket megfertőzik Covid – 19 vírussal, a kliens ennek következményében a legrosszabb esetben elhuny, ennek Önökre nézve nagyon súlyos jogi  kihatása lehet mivel megszegték az állam által megszabott törvényt. Tudjuk és nagyon sajnáljuk, hogy sokan Önök közül hosszabb ideje otthon vannak és szeretnének újra dolgozni, de ez csak úgy lehetséges, ha betartják az országok rendeleteit.

Magyarországon vannak ápolóink, akiknek már a MikroMikoMed magánlaboratórium levette a minát a teszteléshez és a napokban várják az eredményeket. A teszt ára 43.000Ft. A gond az, hogy ez a szervezet nem tudja a levenni a mintákat a tesztekhez Magyarország egész területén, hanem csak Budapest, Martonvásár és Balatonfüred 30km-es körzetében. Telefonon elérni szintén nem könnyű őket, ezért próbálják meg a bejelentkezést e-mailen is: mundi.andras@gmail.com, vagy hosszasan, türelmesen csengetni ezekre a számokra: 06 70 626 40 65, 06 70 624 1452, 06 70 409 74 60.

Továbbra is fenáll a WKO ajánlata mindenki aki akar dolgozni, kiutazhat előtte karanténba Bécsbe, a szállást és a reggelit a WKO állja. Nagyon igyekszünk elintézni, hogy ki legyen fizetve a vacsora is és napi € 15-20 járulék is. Egyenlőre csak a szállás és a reggeli sikerült.  A hotelben van kis konyha, hűtőszekrény és a hoteltől 300 méterre egy élelmiszerüzlet. Amennyiben oda utaznának, vegyék figyelembe, hogy Ausztriában a nyilvános helyeken és az üzletekben 2020.4.1-től kötelező a szájmaszk viselete, ezt is vigyenek magukkal. Az utat a határtól a bécsi hotelbe be tudjuk Önöknek biztosítani. Kérjük Önöket, hogy mindannyian jelentkezzen nálunk akiknek a kollégájuk már hosszabb ideje dolgozik és szeretne cserét. Készüljenek el a kiutazáshoz a karanténba, hogy ezt mielőbb maguk mögött tudhassák. Ha nincs most kliensük, akkor is jelentkezzenek és kapnak ajánlatot, hogy ne maradjanak bevétel nélkül. Csak ki kell utazni a karanténba.

Ausztria csak a PCR teszteket fogadja el! Kérem informálódjanak előre, hogy milyen teszteket végeznek az adott szolgáltatók.

UTAZÁS

Szlovákia, Csehország -  továbbra is csak egyénileg megszervezett utazás lehetséges, ahogy azt a 3. e-mailben megírtuk. Változás, amely az elkövetkezendő napokban várható az, hogy minden Ausztriából visszatérőnek kötelezően be kell vonulnia a Szlovák köztársaság által létrehozott központi karantén intézménybe, és azt, hogy pontosan melyikbe a határon a szlovák rendőrség szabja majd meg. Ott annyi ideig maradnak, amíg megjön a tesz eredmény és megkapják a további utasításokat a rendőrségtől. Akkor is kötelező a 14 napos karantén miután visszatértek Ausztriából, ha nem kell bevonulniuk a központi karantén intézménybe. A rendőrség minden Szlovákiába érkező személy adatát felveszik, ezért lett hosszabb a várakozási idő a határátkelőhelyeken.

Magyarország – az utazás csak egyénileg megoldható, valaki a családból elviszi Önöket a határhoz és onnan megrendeljük Önöknek az utazást a karanténra kiszabott épületbe. Ha többen szeretnének egszerre utazni egy napon a Kepner utaztatási cég esetleg el tudná Önöket szállítani a határig, és onnan mi szerveznénk meg az utat Bécsbe a karanténba. Természetesen saját autóval is ki lehet utazni.

Horvátország – keressük a partnereink együttműködésével (Kovacevic, Magdici) a lehetőségeket, hogy hogyan tudnánk Önöket egészségügyi rizikó nélkül kiutaztatni Ausztriába, vagy onnan hazavinni. Kérjük Önöket, hogy ne haragudjanak se a partnereinkre, se a mi cégünkre azért, hogy nem biztosítunk Önöknek nem legális utazási lehetőségeket. Ha tudnak teljesen legális utaztatóról, akivel ki tudnának utazni a klienseikhez, vegyék fel velünk a kapcsolatot és segítünk megoldani a cserét. Tisztában vagyunk vele, hogy némely csere már kritikus időre húzodott.

 

HIGIÉNIAI RENDELETEK AUSZTRIÁBAN – több is van, a legfontosabbakat közöljük

-           Betartani a többi személytől az 1m távolságot, nem érinteni meg más személyeket, ha ez elkerülhető

-           Az üzletekben kötelező a szájmaszk (amennyiben a tömegközlekedési eszközökben még nem, mi ott is ajánljuk)

-           Akkor elhagyni a házat, ha ez elkerülhetetlen (bevásárlás, orvos, utazás), esteleg másoknak nyújtott segítség esetén-főleg azon egészségügyi dolgozók akik kijárnak terepre

-           Nyilvános helyekre csak egyedül járni, és betartani az 1m távolságot

Biztosíthatjuk Önöket, hogy figyelünk minden lehetőséget ami Önökkel kapcsolatos. Némely információnak viszont utána kell járnunk és meg kell várnunk amíg elfogadják az esetleges változtatásokat, és csak ezek után tudunk Önöknek pontos útmutatást adni. Továbbra is figyeljék az e-mailjeiket. Ha vannak Önök között akik valamilyen oknál fogva nem kaptak meg minden e-mail-t tőlünk, az összes eddig elküldöttet megtalálják a weboldalunkon is www.aiw.sk.

Továbbra is itt vagyunk Önöknek és Önökért az AIW-ben! 


 

A Cookie fájl-okat (sütiket) az oldalunk helyes működéséhez használjuk, a tartalom és a hirdetések testreszabására az oldal látogatója részére, a közösségi média funciók biztosítására és a forgalomelemezés biztosítására. Az információkat az oldalunk használatáról megosztjuk a közösségi mediákkal, a reklám és analitikus partnereinkkel. Több a cookies-ról.

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré môžu webové stránky používať na zefektívnenie používateľskej skúsenosti.
Zákon uvádza, že na Vašom zariadení môžeme ukladať súbory cookie, ak sú pre prevádzku týchto stránok nevyhnutné. Pre všetky ostatné typy súborov cookie potrebujeme vaše povolenie.
Táto stránka používa rôzne typy súborov cookie. Niektoré súbory cookie sú umiestnené službami tretích strán, ktoré sa zobrazujú na našich stránkach.
Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Pravidlách ochrany osobných údajov. Váš súhlas sa vzťahuje na nasledujúce domény: www.aiw.hu