25 éve AIW®
… a tapasztalat számít!

AKTUALITÁSOK

9. Üzenet az AIW - től - Covid 19 - Pótlék / Utazás / Karantén / Turnusok / Higiénia

24.04.2020

Kedves ápolónők és ápolók!

 

Eltelt egy pár nap attól az időtől amikor utoljára informáltuk Önöket a Covid 19-el kapcsolatos változásokról az egyes országokban. Ezalatt az idő alatt mi szorgalmasan dolgoztunk az Önök egyéni követelményein, amelyek nagy számban érkeznek hozzánk. Igyekszünk mindenkinek megtalálni a lehető legjobb megoldást a problémájára. Értékeljük az Önök önállóságát, kreativitását, és azt ahogyan önerőből meg tudnak küzdeni minden új kihívással.  

Jelenleg ezekről a témákról szeretnénk Önöket informálni:

 

Bleib da! Prämie –PÓTLÉK  € 500 azok részére akik 6 hetet maradtak Ausztriában

 

Informáltuk Önöket a 8. Üzenetben az egyszeri anyagi támogatásról € 500 euró magasságában azon ápolók részére akik a koronakrízis miatt a saját turnusukon túl további 4 hétig a kliensnél maradtak. Csak az utóbbi napokban jelentek meg a kérvények így pontosabb információkkal tudunk szolgálni.

Ezeket a tényeket kell tudniuk:

 

  1. A koronakrízis kezdete Ausztriában hivatalosan 2020.03.16-án lett kijelentve, ezért van a 6 hetes termínus ezzel a dátummal összefüggésben. Fontos az, hogy a turnus meghosszabbítasának 4 héttel, ebben az időszakban kellett történnie.
  2. A pótlékot azon kerület/Bundesland, alapján kérvényezzék ahol a klienst ápolják. Minden kerület külön kérvényt és eligazítást dolgozott ki, de az alapfeltételek majdnem  mindehol egyformák (Bécs és Salzburg még nem jelentette meg a kérvényt).
  3. Némely kerületben meg lehet kérvényezni a pótlékot rövid idővel a 6 hét letelte előtt is, máshol csak a letelte után.
  4. Majdnem az összes kérvénynél szükséges a kliensük aláírása vagy az adatai.
  5. A megkérvényezéshez nem kell osztrák adószám.
  6. A pótlékot általában (felső Ausztriában kizárólagosan) a kliens számlájára küldik, és ő köteles ezt Önöknek teljes összegben azonnal odaadni. Mindketten aláírják az igazolást, hogy az átadás megtörtént. Ezt az igazolást a kliensnek vissza kell küldeni a hivtalba, ellenkező esetben a pótlékot a havi  Förderung-jukból vonják le.
  7. A pótlék kifizetésére pár napon belül sor kerül.
  8. A pótlék a 6 hét letöltése után 3 hónapig kérvényezhető.
  9. A pótlék egyszeri az ápolók részére. Ha a 6 hetes turnust a másik ápoló is ledolgozza és még tart Koronakrízis, ő is megkapja a pótlékot.  
  10. Akkor is megkérvényezhetik, ha két különböző kliensnél dolgozták le megszakítás nélkül a 6 hetet.

 

A pótlék megkérvényezése aránylag egyszerű, kell hozzá viszont a kliensük együttműködése és ezek az iratok:

-Betreuungsvertrag

-Honorarnote az alap turnusról, ami után a 4 hetes meghosszabbítás következett

-Honorarnote a 4 hetes turnusról, ami az alap turnus után következett

Több kerületben kell még:

-Személyazonossági igazolvány másolata (vagy az útlevélé)

-A kliensük személyes igazolványa másolata

-Igazolás arról, hogy a kliens kap állami támogatást „Förderung“ (€275/hónap/ápoló). Ha nem kap, mert magas a nyugdija, de a többi feltételnek megfelel, Önök megkapják a pótlékot. Ha a kliensüknek nincs, vagy alacsony ápolási fokozatuk van  (Pflegegeldstufe), némelyik kerületekben előfordulhat, hogy nem kapják meg a pótlékot.  

 

Minden hozzáférhető kérvényt az eligazításokkal együtt megtalálnak a weboldalunkon: https://www.aiw.hu/nyomtatvanyok.  Amennyiben Bécs és Salzburg is megjelenteti, azt is pótoljuk.

 

HÄRTEFALLFONDS – ÁLLAMI ANYAGI TÁMOGATÁS –azoknak, akik otthon maradtak

 

Pozrite si krátke inštruktážne video: https://www.wko.at/service/haertefall-fonds-epu-kleinunternehmen.html?&_ga=2.205635670.412553603.1585821592-2075632537.1583242474#heading_Anmeldung


 

Amennyiben a Korona végett maradtak otthon, elestek a bevételüktől és nem dolgoznak, kérhetnek ANYAGI TÁMOGATÁST a WKO-tól. Írtunk róla az előző üzenetekben. Ezzel kapcsolatban több kompikáció is kialakult a szolgáltató részéről, de az AIW tulajdonosnője, Tanzer asszony, a WKO-ban naponta intenzíven dolgozik azon , hogy ezeket az akadályokat elhárítsák. Ez az a 2 feltétel, ami sokuknak nincs, és ez végett nem kapják meg a támogatást: osztrák adószám és osztrák számlászám.

Aktuálisan a 2.fázis, van folyamatban, amely ezt foglalja magába: A támogatás legmagasabb elérhető összege € 2.000,-/hónap, maximálisan három hónapig. A támogatásuk magasságát úgy kell kiszámolni, hogy az elveszett profitot az adott COVID hónapban összehasonlítják (pl. március.16-tól április.15-ig) a tavalyi bevétellel az adott hónapban és ez 80%-ban lesz megtérítve (azoknak akiknek  a havi bevételük az összehasonlított hónap előző évében € 966,65 alacsonyabb, 90% lesz megtérítve). Mindig egy hónapra kell kérvényezni maximum 3 egymást követő hónapban = 3 hónap. A segély azoknak az ápolóknak van akiknek az adott COVID hónapban nem volt semmilyen támogatásuk (nyugdíj, táppénz) sem más bevételük (pl. lakás bérbeadásából magasabb bevétel mint 460,66EUR/hónap). A támogatást a 2020-as év végéig lehet kérvényezni.

A kérvényt a támogatáshoz itt találják: https://haertefall-fonds.wko.at/GPDBPortal/haertefonds/haertefondsPhase2Antrag.html?~cid=1&dswid=2#,

Nézzék meg a rövid videó útmutatást is: https://www.wko.at/service/haertefall-fonds-epu-kleinunternehmen.html?&_ga=2.205635670.412553603.1585821592-2075632537.1583242474#heading_Anmeldung

Minden támogatási alap adózás mentes! Gondoljanak rá a 2020-as adóbevallásnál.

UTAZÁS

 

Minden utaztatónak be kell tartania a saját országa szabályait, és egyúttal a szabályokat Ausztriában is. Ausztriában jelenleg az a szabály van érvényben, hogy utazáskor azon személyeknek akik nem egy háztartásban élnek, az utazás egész ideje alatt szájmaszkot kell használniuk és egymástól 1 méter távolságot kell tartaniuk. Ezen feltételek mellett egy sofőr az autóban csak 2 maximum 3 embert tud szállítani, az autó nagyságától függően. Ezzel természetesen nőnek a kiadások is, és ezért amíg ezek a felltételek állnak fenn, az utaztatók dupla árat számláznak. A klienseket erről e-mailben informáltuk. Ha a napokban tervezik az utazást otthonról, vigyenek magukkal magasabb összeget, hogy ki tudják fizetni az utazást. A kliensek egyenlőre egyetértenek a magasabb árakkal egyrészt azért, mert, az utóbbi hetekben a hosszú turnusok végett kimaradt 2-3 utazásra nem volt kiadásuk, másrészt azért, mert akkor nekik kellene az ápolókat a határig szállítani, vagy az osztrák utaztatókat fizetni, akik jóval drágábbak.  

 

Magyarország – jó hír az, hogy a magyar utaztató cég, a Kepner-transport ezen a héten újra elkezdte utaztatni az ápolókat. Annak is köszönhetően, hogy elküldtük Önöknek az igazolásokat, problémamentesek a határátkelések. Ha már Önök mögött van egy hosszú turnus, és szívesen hazautaznának, vegyék fel a kapcsolatot az utaztatójukkal és beszéljék meg velük a váltás időpontját.

Horvátország – örülünk neki, hogy a horvát utaztatókkal és kolléganőkkel együttműködve sikerült megtalálnunk a lehetőséget, hogyan tudjuk leváltani a horvát ápolókat. Az utak egyénileg szervezettek.

Szlovákia – a személyszállítás az országon belül továbbra is tilos és lehetetlen. A szlovák kormány ezen a héten mutatta be az eddig bevezetett szabályok 4 fázisú enyhítésének várható folyamatát,  előreláthatóan két hetes távközökkel. A második fázisban várható a személyszállítás újraindítása, ami bizonyos szabályok betartása mellett lesz lehetséges, ilyen például a válaszfal a sofőr és az utas között (pl. plexi, fólia, ...). A szlovák utaztató cég, a BK Transport már most aprólékosan ismerkedik a feltételekkel és készül az utaztatás megindítására azonnal, amint ez lehetséges lesz. Bízunk benne, hogy 5.6-tól Szlovákiáról is lehet majd szervezni az utazásokat.

 

KATANTÉN

Magyarország és Horvátország – a visszatérés után külföldről kötelesek 2 hét otthoni karanténban maradni.

Szlovákia – egyenlőre még mindig tart a rendelet, hogy állami karanténintézménybe kell menni, kivételt csak azon személyek kapnak akiknek krónikus betegségeik vannak. Nekik erről a betegségről orvosi igazolásuknak kell lenni (originál és másolat) és negatív COVID-tesztjüknek nem régebbinek mint 48 óra (originál és másolat). Ha tervezik az utat Szlovákiára, jelentkezzenek be a: https://navraty.mzv.sk oldalon legalább 72 órával az utazás előtt. A határon előnyben lesznek részesítve, és általában a lakhelyükhöz közeli karanténintézménybe lesznek szállítva. Olyan információink vannak az ápolóinktól akik jelenleg ott tartózkodnak, hogy az odaszállítás a kezdetekhez képest már sokkal rugékonyabb és méltóságteljesebb. Az intézmények jó állapotban vannak, ellenben azzal amit a médiák állítanak. Ha tanácsra, vagy segítségre van szükségük a tesztekkel kapcsolatban Ausztriában, vagy a hazautazáshoz szükséges bejelentkezéshez, vegyék fel velünk a kapcsolatot.

Mindamellett mi és a szóvivőik a WKO-ban is folyamatosan kérjük, hogy az ápolók a visszatérés után Szlovákiára otthoni karanténba mehessenek. Meglátjuk hogy ez negatív Covid teszttel lehetséges lesz-e, és átfizeti-e ezt a tesztet a biztosító vagy más intézmény.

TURNUSOK

Naponta több hívasunk van azoktól az ápolóktól akik otthon maradtak és még anyagi támogatást sem kaptak a WKO-tól. Arról informálnak minket, hogy a kollégáik nem akarnak elmenni Ausztriából, és cserélni, ők viszont az anyagi tartalékukat kimerítették és dolgozniuk kell. Legyen ez akár a klienseik, vagy akár az Önök saját döntése, kérjük Önöket, ebben a nehéz időben a szolidaritásra, együttműködésre és megértésre, mert Önök mindannyian azért is ápolnak, hogy ezzel fenn tudják anyagilag tartani Önmagukat, családjukat. Kérjük találják meg együtt az igazságos utat és engedjék meg a kollégájuknak, hogy ő is munkába állhasson, ha lehetségas akár olyan hosszú időre is mint amennyit Önök dolgoztak. Ha megkapják az  € 500 pótlékot Ausztriából, egyezzenek meg a váltásban, hogy a kollégjuk is dolgozhasson. Mi bízunk Önökben, hogy ezt kollegiálisan és a legjobb tudásuk szerint meg is teszik. Mi látjuk és tudjuk, hogy Önök segítőkészen állnak egymáshoz és ezért csodáljuk is Önöket, de ebben a nehéz helyzetben néha a félelem győz a jó döntés felett. Ha szükségük van segítségre, jó tanácsra, forduljanak az AIW-s kapcsolattartójukhoz.

HIGIÉNIA pandémia ideje alatt

Nagyon fontos, hogy az ápolás közben betartsák a higiéniai alapelveket. A pandémia ideje alatt vannak kritikus pillanatok, főleg akkor, amikor elmennek az ápoltjuktól üzletbe, gyógyszertárba, vagy más nyilvános helyre. Következő fontos pillanat amikor az ápoltjuk biztonságára kell gondolniuk, az első két hét a váltás után. Ekkor még senki sem tudhatja ki beteg, vagy vírushordozó körülötte. Mivel a hosszú turnus után most számítunk nagy mennyiségű váltásra, így összefoglaljuk az idősgondozás alapszabályait kiemelve a közegészségügyi hivatal módszertani útmutatásából az otthoni ápolásról a pandémia idején, átszerkesztve tőlünk Önöknek. J

Az idősgondozásnál a páciens otthoni környzetében az ápoló lelkiismeretesen betartja a légzési higiénia elveit, gyakran mos kezet szappannal és vízzel, fertőtlenítő szereket használ virucid hatással és alkaholtartalommal. Az ápoló a beteggondozásnál személyes védőeszközöket használ – kesztyű, szájmaszk. Epidemiológiai okokból nagyon fontos a fizikai kontaktust a pácienssel és a hozzátartozóival csökkenteni.  

Az, hogy a rendszabályok fokozatos lazítása az összes országban ezekben a napokban kezdődik, fényecske az alagút végén, ami arra ad reményt, hogy közeledik az idő, amikor közösen visszatérünk az életbe, azon korlátozások nélkül amelyeket a napjainkban élünk meg. Legyünk továbbra is elővigyázatosak, és óvjuk magunkat és a hozzánk közelállókat.

Itt vagyunk Önöknek az AIW-ben!


 

A Cookie fájl-okat (sütiket) az oldalunk helyes működéséhez használjuk, a tartalom és a hirdetések testreszabására az oldal látogatója részére, a közösségi média funciók biztosítására és a forgalomelemezés biztosítására. Az információkat az oldalunk használatáról megosztjuk a közösségi mediákkal, a reklám és analitikus partnereinkkel. Több a cookies-ról.

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré môžu webové stránky používať na zefektívnenie používateľskej skúsenosti.
Zákon uvádza, že na Vašom zariadení môžeme ukladať súbory cookie, ak sú pre prevádzku týchto stránok nevyhnutné. Pre všetky ostatné typy súborov cookie potrebujeme vaše povolenie.
Táto stránka používa rôzne typy súborov cookie. Niektoré súbory cookie sú umiestnené službami tretích strán, ktoré sa zobrazujú na našich stránkach.
Získajte viac informácií o tom, kto sme, ako nás môžete kontaktovať a ako spracovávame osobné údaje v našich Pravidlách ochrany osobných údajov. Váš súhlas sa vzťahuje na nasledujúce domény: www.aiw.hu